Ik zie mezelf als weer een laag bovenop de vele lagen die het landschap zo rijk gemaakt hebben. En het is een laag die weer bedekt zal worden zodra ik weggegaan ben. Ik vind dat een prachtige gedachte..
Andy Goldsworthy

Henk Gerritsen

10 december 1948 6 november 2008
is niet meer. De Priona Tuinen, zijn 'gedroomde natuur', blijven voortbestaan.

Marjolein van den Bosch
Gerritjan Deunk
Ruurd van Donkelaar
Leo den Dulk
Lisl Ferkov
Theo van Gorp
Rik van der Helm
Coen Jansen
Brian en Simone Kabbes
Noel Kingsbury
Hans Kramer
Ans Leopold
Buro Mien Ruys
OnzeEigenTuin
Strilli Oppenheimer
Piet en Anja Oudolf
Cassian Schmidt
Pien van de Stadt
Eric Spruit
Dieny Stoter-Mooy
Stane Susnik
Heilien Tonckens
Michel Vleugels
Henk en Leonie van Wel
Martin Wijnen
Fleur van Zonneveld
Op dinsdag 11 november om 14.00 kunt u met ons in de Tuinen afscheid nemen van Henk.
Zijn laatste wens is een gift voor de Priona Tuinen in plaats van bloemen.

Condoleance register op website


Ciel de Smet,
Zondag 11 novemberVanavond thuisgekomen vond ik het bericht van Henk\'s overlijden.Ik ben er stil van. Gedachten, herinneringen, citaten, planten, tuinen, vlinders......veel mooie en vooral ook veel leerzame momenten. Een oude haiku (Takahama Kyoshi) komt in mij op:
Ik plukte een bloem
het lijkt wel alsof de tuin
helemaal leeg is.

Wouter van Santen,
Ik heb de Prionatuinen deze zomer voor het eerst gezien. De verhouding tussen spontaniteit, natuurlijkheid en vormgeving, tuinieren... in balans met de elementen. Bedankt voor deze openbaring. De beelden staan op mijn netvlies gebrand en 'Buiten is het groen' staat voor het grijpen in mijn boekenkast.

Maurits Schmidt
henkie, zoals hij onveranderlijk genoemd werd, was een beetje buitenbeentje op school, het gristelijk gym dus. type druipneus, zoals die ene adjudant van maigret. wat dromerig, wat terzijde.wist niet wat hij wou, waarom zou hij.toch hoorde hij erbij.we hebben meer dan eens samen huiswerk gemaakt.in amsterdam heb ik hem nog opgezocht, in de frans van mierisstraat of daaromtrent.daarna nooit meer gezien.en dan pas in de overlijdensadvertentie ontdek je hoe een schoolmaatje zijn bestemming heeft gevonden.groots, naar ik op deze website zie.ik ga een keer kijken. te laat om dag te zeggen.helaas.geen henkie meer.ik gedenk henk

Matthé en Helma Sjamaar
Ik ben ter wereld gekomen om mijn leven te vormen naar het landschap van mijn ziel” (Jiri Wolker)Henk is een inspirerend voorbeeld van hoe je dat doet. Niet alleen in Priona, maar ook in onze tuin leeft zijn gedachtegoed voort. Het was een eer je te kennen.

Welmoed Pasker-Huisman
Voor mij ben je een voorbeeld.

Modeste Herwig
Condoleances voor familie en vrienden van Henk. Het contact met Henk heb ik altijd als heel bijzonder ervaren en ik heb genoten van zijn bijzondere, zeer persoonlijke tuin, een ode aan de natuur waar hij zo van hield.

Aad Kuenen, Haarlem
'T is toch wat...Ben al dagen geboeid met je boek bezig, zoek de site op om een dagtocht te maken voor de G&B Afdeling, in 2009, en lees dat morgen je Afscheid is."Buiten is het groen".. Je leeft voort!

Carien van Boxtel en Pim van der Feltz, Zaltbommel
Een laatste groet van tuin naar tuin. Ook hier is het buiten gelukkig groen en we troosten ons ook met de gedachte dat Henk morgen aan zijn geliefde aarde wordt toevertrouwd. Wij zullen de Tuinen in elk geval als donateurs blijven steunen en daarmee gehoor geven aan Henk's laatste wens. Wij wensen alle naasten van Henk en de noeste werkers in de Priona Tuinen alle sterkte toe.
Fam. D.J. Bergsma
Een bijzondere man is niet meer. Slechts herinnering rest. Heel veel sterkte toegewenst.

Denis Dujardin
Erg geschrokken van Henk's overlijden. Zijn ideeën hebben mij heel diep doordrongen.Ik laat nooit na om naar Henk te verwijzen als één van de grondleggers van een brede spontane tuinstroming.innige deelneming aan zijn familie en naaste vrienden.

Ed Mellema
Net een maand je boek in huis met een inkijk in je tuinleven. Een persoonlijk document van jarenlange ervaringen. Je tuin nog nooit gezien, maar door je boek bij een belangrijk deel van je leven betrokken geraakt. Een autobiografie.en nu gestorven, ik word er stil van.Heel veel sterkte familie, vrienden, vriendinnen en bekenden van Henk.

Lidia en Frits Hermann
We hebben dierbare herinneringen aan Henk. Hij heeft 2 weelderige tuinen voor ons ontworpen en het was een lust om daarin te vertoeven en in te tuinieren. Wij wensen degene die achter blijven veel kracht en sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Tevens hopen wij dat de Priona tuinen worden voortgezet zoals Henk en Anton het hadden bedacht

Hans en Agnes Donkelaar
Spelen met de natuur is voor mij het meest inspirerende boek in onze boekenkast. Bovendien denk ik met warmte terug aan ons bezoek aan de Priona tuinen.......... inmiddels al weer lang geleden. De persoonlijke aandacht van Henk voor zijn bezoekers en de fantastische sfeer maakt dat ik hier nog vaak aan moet denken.Sterkte voor alle geliefden van Henk en wij komen beslist weer eens naar Schuinesloot.

Stefan Leppert, Münster, Germany
I'm not able to write in Henks language, only in English:A couple of years ago I had the opportunity to translate a book of Henk and Piet from English to German. After six translated books I really can say that Henk was the only one who had this kind of silent and delicate sense of humor combinated with a strength in the points he had so say - which I miss in most garden books. The same seemed to me his work and maintainance of Priona. There is a lot to learn from what Henk did, said and wrote.

Dirk en Marjan de Winterkwekerij,Obdam
Een creatieve persoon als het om plantengebruik gaat. Wij zullen vooral zijn prachtige manier van schrijven gaan missen. Als geen ander wist hij dat hij eens weer deel zou uitmaken van het grote ecologische proces.Wij wensen zijn familie en al zijn directe vrienden veel sterkte tijdens het verwerken van het verlies.

Elly en Theo van Liempt
zijn zeer persoonlijke manier van tuinieren en zijn houding t.o.v. de natuur zijn voor ons een bron van inspiratie

Quiriene den Oudsten
Henk heb ik slechts een aantal keren ontmoet. Wij raakten direct met elkaar in gesprek. Zijn non-conformistische houding, zijn liefde voor de natuur en beplanting laten interessante herinneringen bij mij achter. 'Cyclische herinneringen' zou ik het willen noemen, na het lezen van het citaat van Goldsworthy. Condoleances voor familie en vrienden van Henk en Anton.

Christoph Laade
De prionatuinen zijn een van de meest belangrijke tuinen, die ik ooit bezocht heb. De stukken van Henk puur een winst voor mijn kijk op tuinieren.Bedankt Henk.

Bart Hoes
Dag Henk je gekend te hebben heeft mijn leven verrijkt en je levenswerk, vertaald in je prachtige "Groene Bijbel" , ligt bij mij op de grote leestafel, zodat iedere geinteresseerde bezoeker er in kan grasduinen.Een tastbaar bewijs van jouw bestaan op deze aarde , waarmee je voor altijd in mijn herinnering zal zijn.Een groene, laatste groet van Bart uit Heemstede.

Anneke Rodenburg
Veel sterkte voor alle familie en vrienden......Prionatuinen.... voor mij de mooiste tuinen van Nederland, hoop van harte dat ze mogen blijven....

Annemieke
Een mooi erfgoed heeft hij nagelaten, zowel de tuin als zijn gedachtengoed.

Theo Verhoef
Veel sterkte voor familie en vrienden van Henk en mijn gedachten gaan vooral uit naar begin jaren zeventig toen wij als bijna buren in de Pijp en kroegvrienden, menige ‘boom’ hebben opgezet. Nog steeds geniet ik van een prachtige, met de hand getekende wereldkaart in mijn gang! Hoop dat Henk’s levenswerk, de Priona Tuinen, een lang leven zijn beschoren!Dag Henk

Lieke Vullings
Enerzijds vormt Henk nu een nieuwe laag "leven en voeding" voor de natuur, anderzijds heeft hij prachtige "droomplanten" nagelaten die ongetwijfeld en hopelijk nog in vele tuinen geplant zullen worden. Bomen en Mensen

Paul Geerts
"Ik zal wel naïef zijn of hopeloos ouderwets, maar volgens mij gaat het in een tuin in de eerste plaats om planten" Hopelijk zal deze wijze raad van Henk nieuwe generaties tuinontwerpers inspireren.

Ton ter Linden/Gert Tabak,Wat was het altijd inspirerend om door de Prionatuinen te wandelen! Maar ook om de vele teksten te lezen die Henk met humor schreef; met als apotheose 'Buiten is het groen', fantastisch! Het Gerritsen-gedachtengoed heeft goed geworteld en zich vastgezet! So long, Henk.

Jonne hovenier
Voor het eerst in mijn leven als hovenier een zielsverwant bij het lezen van "Buiten is het groen". Een klein(!) berichtje in Tuin en Landschap, de dood komt ineens dichtbij.Vandaag nog handelen want morgen kan het over zijn.En zoveel lessen meer, Henk, dank....jonne'