Biografie Henk Gerritsen
Biografie Henk Gerritsen
Geboren in Utrecht in 1948, werd Henks belangstelling voor planten voor het eerst gewekt toen hij in 1963 voor de biologieles op het Christelijk Gymnasium een herbarium moest maken. Het was het begin van een levenslange passie. Tot 1977 was hij uitsluitend geïnteresseerd in wilde planten en bereisde hij heel Europa om overal de wilde plantengroei te bekijken. Dat hij met die passie ooit zijn brood kon verdienen, kwam niet bij hem op.
In 1968 verhuisde hij naar Amsterdam om er politicologie en later geschiedenis te gaan studeren, gevolgd door een studie aan de Rietveld Academie. Van 1976 tot 1985 was hij werkzaam als beeldend kunstenaar.
In 1977 ontmoette hij Mien Ruys en bezocht voor het eerst haar tuin in Dedemsvaart. Dat bleek een eye-opener: dat wilde hij ook gaan doen.
Een jaar later begon hij samen met zijn vriend Anton Schlepers, die hij in 1973 had leren kennen, met de aanleg van de Priona tuinen op de boerderij van Antons ouders in Schuinesloot.
In de jaren erna werkte hij als illustrator mee aan een aantal tuinboeken van Arend Jan van der Horst en ontwierp hij voor het tuinarchitectenbureau van Mien Ruys een aantal wilde plantentuinen. In Amsterdam startte hij samen met Anton en enkele anderen in 1981 de vereniging "De Oeverlanden Blíjven!" om de noordelijke oeverlanden van de Nieuwe Meer, een voor Amsterdamse begrippen zeer rijk natuurgebied, te redden van gemeentelijke bouwplannen. Een paar jaar intensief aktievoeren en de gemeente hinderlijk voor de voeten lopen resulteerde in het afblazen van de bouwplannen in 1985. De vereniging bestaat nog steeds en is door de overheid erkend als beheerder van het gebied.
In 1986 verhuisde hij definitief naar Schuinesloot. De tuin werd zijn belangrijkste bezigheid en ging dat jaar dan ook voor het publiek open.
Na het overlijden van Anton in 1993 heeft hij de tuin alleen onderhouden, met wisselende hulp van vrijwilligers en stagiaires. Vanaf 1999 werkt Michel Vleugels met hem mee in de tuin.
Zie voor zijn overige werkzaamheden sinds 1986 elders op deze website (Publicaties, Tuinontwerpen).
Menu