Biografie Anton Schlepers
Biografie Anton Schlepers
Onthulling naambord Anton Schleperspad in de Oeverlanden
Anton werd in de nacht van 12 februari 1945 geboren in Schuinesloot. Terwijl buiten een sneeuwstorm woedde, klopte een priester aan de deur, die om onderdak vroeg. Voor Antons streng katholieke ouders was dit een teken van boven: de pasgeborene zou de heeroom van de familie worden.
Een moeilijke jeugd volgde. Hij had een bevoorrechte positie: als enige in het kinderrijke gezin Schlepers mocht hij een opleiding volgen (de andere kinderen moesten meewerken op de boerderij), maar hij kon die niet waarmaken. Ziekelijk, zat hij meestal thuis, de middelbare school werd niet afgemaakt. Ook een verblijf in het klooster van Alverna (1963-'66) werd afgebroken. Anton kon zich niet aan de strenge kloosterregels onderwerpen.
Maar er was wel een wereld voor hem opengegaan: die van kunst en cultuur, bovendien had hij er goed Nederlands leren spreken.
Terug in Schuinesloot kon hij niet meer aarden in het eenvoudige boerenmilieu. Een bestaan van 12 ambachten en 13 ongelukken volgde, her en der in Nederland. In 1971 ging hij in Amsterdam wonen, waar hij in 1973 Henk Gerritsen ontmoette. Vanaf 1978 keerde hij regelmatig terug naar Schuinesloot om er samen met Henk te tuinieren. In 1981 richtte hij samen met Henk de vereniging De Oeverlanden Blijven! op om de noordelijke oeverlanden van de Nieuwe Meer in Amsterdam te redden van gemeentelijke bouwplannen, wat in 1985 lukte.
In 1983 vestigde hij zich definitief in Schuinesloot. In de gelukkige jaren die volgden ontwikkelde Anton een grote artisticiteit, die tot dan toe verborgen was gebleven. Hij versierde de Priona tuinen met allerlei vreemdsoortige sculpturen, schikkingen en boeketten (zie: "Tierelantijnen") en ontwikkelde zich tot een uitmuntend fotograaf. Zijn foto's werden gepubliceerd in tal van tijdschriften en boeken, o.a. in "Potsierlijk", "Eenjarigen zo gezaaid" en "Groen in geuren en kleuren" van Elisabeth de Lestrieux, in "Droomplanten", dat Henk samen met Piet Oudolf schreef en in het boek over de Priona tuinen: "Spelen met de natuur". Tientallen ansichtkaarten van zijn werk zijn in een miljoenenoplage over de hele wereld verspreid.
Aan die veelbelovende loopbaan kwam in 1991 een abrupt einde, toen hij ernstig ziek werd en aids werd geconstateerd. Op 10 juni 1993 overleed hij, kort na de publicatie van "Spelen met de natuur". In juni 1994 onthulde Henk in Amsterdam het naambord van het nieuwe fietspad dat in de Oeverlanden was aangelegd: het Anton Schleperspad.
Menu